viernes, 16 de septiembre de 2022

Começam Bloc La cèl·lula

Començan l'estudi de la cèl·lula. I lo primer que farem serà recordar algunes de les coses que ja heu aprés en 1r d'ESO (massa allunyat???) i en 3r d'ESO.
Podem començar miram aquest video que ens fa un resum de l'estructura de les cèl·lules eucariotes i procariotes.



I podreu aprendre una mica d'història de manera molt divertida amb aquest video sobre la Teoria Celular que ha cercat la professora Mar Bauzà. "El descubrimiento científico no se reduce a un buen experimento. La extraña y maravillosa historia de la Teoria celular es un ejemplo de los giros y vueltas que se unieron para construir los fundamentos de la Biologia ."



I aquests dos videos de la sèrie The Secret Life of a Cell:
el primer ens fa una introducció sobre la importància que té l'estudi de la cèl·lual en els èssers vius 
( fins a 100 Trilions de cèl·lules poden trobar al nostre cos !!!); la diferència entre les cèl·lules procariotes i eucariotes (Recordam !!! : "carion" = nucli; "pro"= primitiu; "eu"= vertader) i ens explica la composició i funció de la membrana cel·lular, el citoplasma, els centrosomes, les vesícules, i el citoesquelet.
El segon video ens xerra d'altres orgànuls presents al citoplasma cel·lular: els lisososmes, els reticles endoplasmàtics (rough, rugòs, i smooth , llis), els ribosomes, l'aparell de Golgi i els mitocondris.

 The Secret Life of a Cell, Part 1



 The Secret Life of a Cell, Part 2

 I si voleu fer un repàs jugant una mica  amb imatges visitau la web Cell Alive