viernes, 4 de noviembre de 2022

EL CICLE CEL·LULAR

No et sembla increïble que la teva existència comencés tant sols amb la unió de dos gàmetes per formar una sola cèl·lula diploide, i ara, mentre llegeixes això estàs format per més de 37,2 bilions de cèl·lules???? 

Ets conscient que mentre llegeixes aquesta entrada més de 500.000 cèl·lules del teu cos han mort? 

Saps que quan un bebè neix, el seu cervell té aproximadament 100.000 milions de neurones? La mateixa quantitat d'estrelles que hi ha la Via Làctea!

Tampoc et creguis que les cèl·lules s'estan dividint tot el temps. De fet, la divisió cel·lular és només una petita part en el cicle d'una cèl·lula. N'hi ha que es divideixen molt poc, com les neurones, i altres que pràcticament constantment no aturen de dividir-se, com ara les cèl·lules que formen els fol·licles pilosos. 

Aquesta setmana veurem com ocórrer aquest fenòmen: la divisió cel·lular, i com es prepara la cèl·lula per aquest procés tan meticulosament controlat.

Vos posam aquí un increïble vídeo fet amb "Time-lapse" pel National Geographic on es veu el naixament d'una salamandra des del seu orígen: la primera cèl·lula que es crea després de la fecundació, el zigot. Aquest meravellós procés que té lloc durant quasi 5 setmanes i ho podeu veure en tan sols 6 minuts.